dimecres, 23 de febrer del 2011

Rigau retalla un 20% el pressupost dels instituts però concerta una 4ta línia al Xaloc (Opus) de L'H.

La nova Consellera d'ensenyament, Irene Rigau, pretén reduir el pressupost dels centres públics entre un 20 i un 30%, una qüestió que afectarà especialment als instituts que tenen autonomia financera i han de fer front als rebuts del llum, l'aigua, el telèfon o la neteja. Però paral·lelament la mateixa Conselleria ha ampliat al concert al Centre Xaloc del Gornal, vinculat a l'Opus Dei.

Les prioritats de la nova Conselleria d'Ensenyament són clares, reduir la despesa a qualsevol preu. Però les prioritats a l'hora de fer les retallades no estan tant clares.

Els diferents Serveis Territorials del Departament d'Ensenyament han comunicat als instituts de la seva zona que han de retallar el seu pressupost entre un 20 i un 30%. Els instituts públics tenen autonomia financera però han de fer front a totes les despeses corrents: aigua, llum, telèfon, Internet, neteja, calefacció, materials de laboratori, d'oficina, petites reparacions, etc. Aquesta reducció es podria traduir en un retall de més de 20.000 euros a cada institut (una quantitat que pujaria en aquells instituts més grans que tenen cicles o més de dues línies).
Reduir un 20 o un 30% la despesa en un moment en què serveis com l'aigua o el llum s'han pujat substancialment deixarà als instituts públics en una situació de precarietat que poc ajudarà a millorar l'èxit educatiu que tant reclama la Consellera.
Una situació que ICV-EUiA veu molt preocupant especialment perquè el mateix Departament que tants esforços demana a l'educació pública, no només manté el concert als centres d'elit que segreguen nois i noies a L'Hospitalet i que escolaritzen majoritàriament alumnes de fora de l'Hospitalet, sinó que ha decidit augmentar-los.
Aquest curs el Departament d'Ensenyament concertarà un 4rt grup de 1r de primària al centre Xaloc que costarà aproximadament 50.000 euros anuals. Un creixement que s'ha previst que vagi creixent fins a completar la quarta línia sencera de primària, el què suposaria aproximadament una ampliació del concert d'uns 300.000 euros anuals
Una mesura que contrasta amb la situació de l'actual concert, ja que els centres Xaloc (nois) i Pineda (noies) tenen aquest curs diversos grups de secundària buits pels quals cobren el concert. De cara al proper curs només s'ha reduït un grup al centre Pineda però hi ha almenys dos grups més finançats amb els impostos públics i sense alumnes.
Això suposa una despesa anual d'aproximadament 145.000 euros, que es podrien destinar a minorar de manera molt considerable la retallada que es pretén aplicar als instituts de la ciutat. ICV-EUiA ja ha demanat reiteradament la fi dels concerts per aquest tipus de centres, i va ser un dels motius pels quals va votar en contra de l'actual Llei d'Educació.
ICV-EUiA veu amb preocupació com el Govern de la Generalitat ha decidit aplicar el seu programa de retallades de manera indiscriminada i en totes les àrees, sense salvar l'educació tal com han fet diferents governs, fins i tot aquells que li són més ideològicament propers. Però veiem amb indignació que els esforços es demanin només a aquells qui més pateixen la crisi. 

1 comentari:

Gràcies per la teva visita i pel teu comentari!

Entrada destacada

40 aniversari de l'institut: Actes commemoratius i crida literària.

Aquest curs l'institut Bellvitge celebra 40 anys de presència i servei al barri que li dóna nom. Amb motiu d'aquesta ocasió ...